Wannneer ga je naar een haptotherapeut?


  • Moeite met het aangeven van je grenzen
  • Moeite met het maken van keuzes
  • Burn-out en moeite met het vinden van de juiste balans tussen werk en vrije tijd
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Als je (bij een psycholoog) veel kennis hebt opgedaan in wie je bent, maar het lukt je niet om de dingen anders te doen
  • Je denkt te veel na en voelt te weinig
  • Last van hyperventilatie
  • Terugkerend een vastzittende nek en schouders
  • Angst- en paniekaanvallen
  • Ouder-kind begeleiding
  • Ondersteuning bij kanker
  • Moeite met relaties
  • Negatief zelfbeeld

Voorbeelden

Moeite met het aangeven van je grenzen

‘Je staat altijd voor iedereen klaar, je hebt het al gedaan voordat iemand het je kan vragen en mensen weten je altijd te vinden als ze iets nodig hebben. Op je werk ben jij ook degene die snel zegt: ‘Ik doe het wel’. Jaren ging dat prima, maar de laatste tijd ben je zo moe en houd je het allemaal niet meer vol.’ Via haptotherapie ontdek je waarom je het anderen zo naar de zin wilt maken dat het soms ten koste van jezelf lijkt te gaan, waar je grenzen liggen en wat maakt dat jij moeite hebt om ze te herkennen en te bewaken.

Moeite met het maken van keuzes

‘Altijd als er iets te kiezen valt, begin je te twijfelen: wat is het beste, wat wil ik precies en wat als ik de verkeerde keuze maak? Soms lijkt je leven hierdoor vast te lopen, omdat je alle beslissingen voor je uit blijft schuiven, waardoor je tot niets komt.’ Via haptotherapie zoeken we samen naar wat voor jou belangrijk is, zodat je te weten komt wat je wilt. Verder kijken we wat je tegenhoudt in het uitproberen van dingen, want eigenlijk is dat juist de manier om te ontdekken wat bij je past. Als je eenmaal ontdekt dat je op je keuzes terug mag komen, dan houdt niets je meer je tegen.

Burn-out en moeite met het vinden van de juiste balans tussen werk en vrije tijd

‘ Bergen kon je verzetten, je kon alles aan. Ineens is het op en heb je geen idee hoe je het al die tijd zo gedaan hebt: het lukt niet meer, het is helemaal op, de rek is eruit. De huisarts heeft gezegd dat je een burn-out hebt, even moet stoppen met werken en rust moet nemen, maar hoe doe je dat?’ Via haptotherapie kijken we samen wat de oorzaak is dat je zo over je eigen grens bent gegaan en waardoor je lichaam zo rigoureus aan de bel heeft getrokken. Ben je misschien te perfectionistisch? Heb je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel of wil je zelf overal de controle over houden? Als helder wordt wat er aan jouw harde werken ten grondslag ligt, kun je tot verandering komen en je eigen grenzen centraal stellen.

Persoonlijke ontwikkeling

‘Alles loop op rolletjes en je bent goed in je werk. Je weet van jezelf dat je bepaalde kwaliteiten hebt en anderen geven regelmatig te kennen dat je meer zou kunnen dan wat je op dit moment doet. Zelf wil je ook stappen zetten, maar je ervaart elke keer als je erover nadenkt een drempel: een gevoel van twijfel, kan ik dit wel echt? De onvrede in jezelf neemt toe, omdat je er niet toe komt de stap te zetten.’ Samen gaan we ontdekken wat je tegenhoudt, hoe je jouw verlangens of ambities serieus leert nemen en belangrijker nog: wat je nodig hebt om de stap wel te kunnen zetten.

Als je (bij een psycholoog) veel kennis hebt opgedaan in wie je bent, maar het lukt je niet om de dingen anders te doen

‘Eigenlijk weet je precies wat er met je aan de hand is. Je kent je valkuilen, je weet waar ze vandaan komen en eigenlijk ook wat je anders zou moeten doen. Toch verval je telkens weer in je oude patronen. Je zou willen dat iemand je vertelt hoe het anders kan.’ Via haptotherpie gaan we samen ervaren hoe het voelt als je in die valkuil stapt en vooral hoe je herkent dat je in de buurt van je valkuil bent en hoe je er omheen kunt gaan.

Je denkt te veel na en voelt te weinig

‘Je bent een rationeel mens: je denkt over alles na en je maakt je keuzes vaak na een uitgebreide rationele afweging. Je hoofd voelt soms groot aan en wat je voelt, weet je eigenlijk niet. Mensen vragen ernaar, maar je weet niet goed wat ze van je willen; je kunt er dus letterlijk met je gevoel niet bij. Soms vraag je je af of je misschien dingen mist en je hebt het idee dat je richting anderen tekortschiet.’ Via haptotherapie word je uitgenodigd te ontdekken waar jouw gevoel zich bevindt en wat ervoor zorgt dat het zo lastig voor je is om er contact mee te maken. Dat heeft namelijk altijd een reden. Wanneer je die reden begrijpt en ontdekt dat het misschien niet meer nodig is je gevoel buitenspel te zetten, dan kun je naar een betere balans tussen denken en voelen toegroeien.

Last van hyperventilatie

‘Regelmatig heb je last van hartkloppingen en een benauwd gevoel. Je bent al bij de huisarts geweest, maar er is niets lichamelijks aangetoond en toch bepalen je klachten steeds meer je leven.’ Via haptotherapie onderzoeken we of je klachten samenhangen met je manier van leven. Ga je misschien toch voorbij aan bepaalde signalen, waardoor je lichaam op de rem trapt? Als je bewuster wordt van de signalen van je lichaam, kun je tijdig bijsturen waardoor je lijf minder in de knel komt.

Terugkerend een vastzittende nek en schouders

‘De fysiotherapeut kan je tijdelijk helpen, maar na verloop van tijd keren de klachten terug. Medisch gezien is er geen oorzaak gevonden voor je vastzittende nek en schouders, maar het beïnvloedt inmiddels wel behoorlijk je leven.’ Eigenlijk trekt je lichaam aan de bel, maar waarvoor dan? Wat rust er dan blijkbaar (letterlijk ) teveel op je schouders? Daar gaan we naar op zoek in de haptotherapie en nog belangrijker: hoe zorgen we ervoor dat niet alles steeds op jouw schouders belandt?

Angst- en paniekaanvallen

‘Ineens vliegt de angst je aan. Het lijkt je volledig over te nemen, het voelt benauwend aan en even weet je het niet meer. Dat allemaal, terwijl er helemaal geen reden voor lijkt te zijn.’ Via haptotherapie gaan we samen op zoek naar wat maakt dat je je zo angstig voelt. Het heeft vaak een oorsprong en als je die kent en begrijpt, kan dat rust geven. Meestal hangen angsten samen met een gevoel geen invloed te hebben op hoe de dingen lopen. Via haptotherapie gaan we samen ontdekken waarom je die invloed niet ervaart en belangrijker nog: je leert hoe je die invloed op het verloop van dingen om je heen wél krijgt.

Ouder-kind begeleiding

‘Je kind lijkt zich steeds meer terug te trekken of zoekt juist in alles het conflict met je op. Je ziet dat het niet goed gaat, maar ondanks alle vragen die je stelt, krijg je geen hoogte van wat er aan de hand is. Soms voel je je zo machteloos. Je doet zo je best en toch heb je geen idee wat je ermee aan moet.’ In de haptotherapeutische ouder-kind begeleiding krijgen zowel de ouder(s) als het kind de ruimte om te ontdekken wat er niet lekker loopt. Vaak laten kinderen door hun gedrag zien waar in het gezin de schoen wringt. Als we de boodschap die in het gedrag verstopt zit, kunnen ontraadselen en we ontdekken wat zowel de ouder(s) als het kind nodig hebben, dan ontstaat er ruimte om terug te keren naar een gezonde ouder-kind relatie.

Ondersteuning bij kanker

‘De wereld staat op zijn kop als je te horen krijgt dat je kanker hebt. En niet alleen die van jou, maar ook van je omgeving. Je leven wordt nooit meer hetzelfde. Plotseling ben je beland in het circuit van de oncologie: opnames, operaties en chemotherapie. In een korte tijd komen er allerlei onzekerheden op je af: een periode waarin je het uiterste van jezelf vraagt en misschien wel over je grenzen gaat om te overleven. Soms moet je je gevoel uitschakelen om de pijn en angsten te dragen. Dit heeft ook zo zijn weerslag op de mensen om je heen. Jij voelt je alleen en de mensen om je heen voelen zich vaak machteloos. Na enige tijd besef je pas wat er allemaal met je gebeurt, dat je heel moe bent en behoefte hebt om alles plek te geven.’ Haptotherapie helpt om je gevoel dat je weggestopt hebt, stap voor stap weer toe te laten. Je wordt bewust van je emoties en ontdekt waar de spanningen in je lijf zich hebben opgehoopt. Hierdoor kun je ze loslaten en komt er ruimte voor acceptatie en aanvaarding.

Moeite met relaties

‘Je relaties liepen altijd vanzelf, maar de laatste tijd merk je dat je regelmatig botst met de mensen om je heen, zowel thuis als op het werk. Jij hebt het gevoel niet begrepen te worden en je merkt dat je om de kleinste dingen ruzie hebt. Je hebt de neiging om afstand te nemen en het zelf uit te zoeken. Maar eigenlijk is dat niet wat je wilt, want je voelt je eenzaam en verwijdert van de mensen om je heen.’
Samen met de haptotherapeut ontdek je waarom je vastloopt in relaties. Je gaat bewust ervaren hoe jij je in relaties opstelt en wat dat bij de ander teweegbrengt. Ook leer je je behoeftes te herkennen en ze te verwoorden naar de ander. Op die manier is het mogelijk de verbinding tussen jou en de ander te herstellen en de mensen die belangrijk voor je zijn toe te laten.

Negatief zelfbeeld

‘Al een tijdje heb je een negatief zelfbeeld. Wanneer het precies begon, weet je niet, maar eigenlijk is het al op jonge leeftijd ontstaan. Je hebt snel het idee dat anderen beter zijn en in groepen heb je het gevoel er niet bij te horen. Ook merk je dat je niet gezien wordt door de mensen om je heen. De twijfel in jezelf slaat toe en je voelt je kleiner worden.’ De overtuiging niets waard te zijn, kan je ontwikkeling in de weg zitten. Via de haptotherapie kijken we samen hoe jij kunt leren positief over jezelf te zijn. Door te voelen dat je mag zijn wie je bent en dat het zo goed is, krijg je meer rust en vertrouwen om een ander tegemoet te treden.

Bij wie kan ik terecht?

 - Fysio-Z
Leeg veld.

Leeg veld.

teamlid
 - Fysio-Z
Leeg veld.

Leeg veld.

teamlid
Meer weten? Maak een afspraak.