Is fysiotherapie iets voor mij?


We mankeren allemaal wel eens iets. De ene klacht is ernstiger dan de andere. Moet u revalideren na een operatie, val, blessure of ongeluk dan is het logisch dat daar een fysiotherapeut aan te pas komt. Heeft u echter minder acute klachten, of klachten die zich minder duidelijk laten omschrijven? We noemen er een paar:

  • Stijfheid
  • Een tintelend gevoel
  • Verkrampte spieren
  • Pijnlijke gewrichten
  • Een slechte houding
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Beperkte bewegingsvrijheid

Veel mensen blijven met deze klachten veel te lang rondlopen. In dit soort gevallen kan een deskundige fysiotherapeut verlichting bieden. Een fysiotherapeut is namelijk niet alleen opgeleid om klachten te verhelpen; ook diagnosticeren behoort tot het beroep. Als geen ander kent uw fysiotherapeut het menselijk lichaam – zowel de losse onderdelen als de verbindingen ertussen. Dus als iemand kan uitvinden waar het bij u verkeerd zit, dan zijn wij het wel.

Hoe werkt het?

Voelt u zich niet helemaal fit en soepel, dan onderzoeken wij allereerst de oorzaken en de aard van uw klachten. Dit gaat via gerichte vragen en lichamelijk onderzoek. Wanneer wij uw klachten goed in beeld hebben, stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op. Een belangrijk onderdeel hiervan is vaak oefentherapie, gericht op een betere beweegbaarheid van uw gewrichten en vergroting van uw spierkracht. 

Leer bewust bewegen

Daarnaast kijken we ook of uw lichaamshouding, evenwicht of ademhalingstechniek voor verbetering vatbaar zijn – deze liggen tenslotte aan de basis van een gezond lichaam. Ook leren om te ontspannen kan onderdeel vormen van de behandeling. Tot slot krijgt u als deel van de behandeling meestal ook oefeningen voor thuis mee. Daarmee leert u zelf om bewust met uw lichaam om te gaan en op die manier verdere klachten te voorkomen. U kunt overigens altijd – dus ook als u op het moment niets mankeert – bij ons terecht voor preventief advies en voorlichting.

Deskundigheid

Voordat een fysiotherapeut zelfstandig patiënten mag behandelen, moet hij of zij ingeschreven staan in het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Hiervoor gelden bepaalde basiseisen, waaronder een diploma van de studie fysiotherapie. De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd en mag dus niet door iedereen gebruikt worden. Uiteraard voldoen alle fysiotherapeuten van Fysio-Z aan deze eisen.

Veel gestelde vragen;

Kan je zomaar bij een fysiotherapeut terecht?
Sinds 1 januari 2006 hebben patiënten geen verwijsbrief meer nodig van de huisarts of medisch specialist voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Hiermee is een behandeling voor fysiotherapie vrij toegankelijk. U kunt zich dus direct bij Fysio-Z aanmelden.

Wordt fysiotherapie vergoed?
De behandelingen voor volwassenen boven de 18 jaar worden vergoed door de zorgverzekeraar, voor zover u daarvoor aanvullend bent verzekerd. Alle zorgverzekeraars hebben fysiotherapie in hun aanvullende pakket opgenomen. Voor kinderen tot 18 jaar worden er 18 behandelingen vergoed en voor patiënten met een chronische aandoening (volgens de lijst chronische indicaties) worden behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Bij chronische aandoeningen vallen de eerste 20 behandelingen in de aanvullende verzekering en de overige behandelingen voor een bepaalde periode in de basisverzekering.

Bij wie kan ik terecht?

Leo van den Adel - Fysio-Z
Leo van den Adel

Fysiotherapeut, Craniosacraal- visceraaltherapeut, Praktijkeigenaar

Leo van den Adel
Ingrid Hendrikse - Fysio-Z
Ingrid Hendrikse

Fysiotherapeut, Oncologie, Acupuncturist, Praktijkeigenaar

Ingrid Hendrikse
Dick Evers - Fysio-Z
Dick Evers

Msc. Manueel Therapeut, Praktijkeigenaar

Dick Evers
Margot Bus - Fysio-Z
Margot Bus

Bekkenfysiotherapeut, Fysiotherapeut

Margot Bus
Lars Matse - Fysio-Z
Lars Matse

Fysiotherapeut

Lars Matse
Meer weten? Maak een afspraak.