Behandeling tijdens en na kanker


Fysiotherapie bij oncologie

Sinds 2004 ben ik werkzaam als fysiotherapeut en door middel van diverse bijscholingen gespecialiseerd in fysiotherapie en oncologie.  De fysiotherapeutische behandeling tijdens en na kanker door de complexiteit van deze ziekte, vraagt deze extra kennis. Ook ben ik lid van het multidisciplinaire behandelteam; “Samen sterk tegen kanker”. Dit is een multidisciplinair team gevormd door een oefentherapeut cesar, huidtherapeut en een homeopaat. Na de diagnose van kanker staat vaak uw leven op de kop.  Het heeft een enorme invloed op zowel lichaam als geest, waardoor uw dagelijks leven drastisch kan veranderen. Veel lichamelijke klachten die ontstaan, kunnen worden verlicht of verholpen door de fysiotherapeut, zowel in de genezende (curatieve) als palliatieve fase.

Genezende fase

De meeste mensen houden na de operatie, chemotherapie of bestraling, klachten over. Bijvoorbeeld:

  • Pijn
  • Vermoeidheid
  • Verminderde bewegelijkheid van bepaalde gewrichten door littekenweefsel
  • Verminderde conditie en kracht
  • Een veranderd lichaamsbeeld

Hierdoor kunt u moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals bijv. kopjes uit de kast pakken, huishoudelijk werk, aankleden, fietsen, het werk of sporten weer oppakken. Als fysiotherapeut kan ik u begeleiden in het weer oppakken van deze activiteiten.

De behandeling

Tijdens de eerste behandeling probeer ik samen met u in kaart te brengen welke problemen u ondervindt in het uitvoeren van het dagelijks leven. Aan de hand van het vraaggesprek en het fysiotherapeutisch onderzoek stellen we een behandelplan op, met daarin korte en lange termijn doelen. Om deze doelen te behalen kunnen we binnen de praktijk gebruik maken van verschillende therapievormen zoals lokale behandelmethode, oefentherapie, trainingstherapie in de oefenzaal, ontspanningstherapie of therapie in het water. Hierbij proberen ik zoveel mogelijk rekening te houden met uw interesse en leefstijl. Tijdens de behandeling kunnen niet alleen de klachten worden verholpen, maar ook een verbetering van de kwaliteit van leven. Dit blijkt uit vele onderzoeken die gedaan zijn naar de effecten van bewegen bij kankerpatiënten.

Tijdens de behandeling krijgt u tips, aanwijzingen of oefeningen mee, zodat u thuis bijvoorbeeld een activiteit weer op kan bouwen. Want het is belangrijk dat u weer baas wordt over uw eigen lijf.

Palliatieve fase

In deze laatste fase is het belangrijk om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen op de volgende gebieden:

  • Pijn
  • Behoud van spierkracht
  • Behoud van beweeglijkheid
  • Ontspanning en ademhaling
  • Adviezen over het uitvoeren van transfers (opstaan, verliggen in bed, gaan zitten)

De behandeling kan op de praktijk plaats vinden of bij u thuis. U kunt hiervoor terecht bij Ingrid Hendrikse, zij heeft zich door middel van diverse bijscholingen gespecialiseerd in de oncologie. Ze is een actief deelnemer en lid Onconet. Momenteel wordt Ingrid Hendrikse met een 9,4 beoordeeld op www.zorgkaartnederland.nl.

Bij wie kan ik terecht?

Ingrid Hendrikse - Fysio-Z
Ingrid Hendrikse

Fysiotherapeut, Oncologie, Acupuncturist, Praktijkeigenaar

Ingrid Hendrikse
Meer weten? Maak een afspraak.