Behandeling tijdens en na kanker


Fysiotherapie bij oncologie

Sinds 2005 ben ik werkzaam als fysiotherapeut en door middel van diverse bijscholingen gespecialiseerd in fysiotherapie en oncologie.  De fysiotherapeutische behandeling tijdens en na de diagnose kanker vraagt door de complexiteit van deze ziekte, deze extra kennis. Na de diagnose van kanker staat vaak uw leven op de kop. Het heeft een enorme invloed op zowel lichaam als geest, waardoor uw dagelijks leven drastisch kan veranderen. Veel lichamelijke klachten die ontstaan, kunnen worden verlicht, voorkomen of verholpen door de fysiotherapeut, zowel in de genezende (curatieve) als palliatieve fase.

Curatieve fase

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van fysiotherapie tijdens en na de behandeling van kanker. Het is een feit dat hoe eerder je begint met trainen van kracht en uithoudingsvermogen hoe minder last je hebt van klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, stemmingswisselingen en stijve gewrichten. Het advies is om dit al op te pakken tijdens het chemo traject. Ik kan een programma op maat voor u maken zodat u zo snel en zo optimaal mogelijk kan start met trainen.

De behandeling

Tijdens de eerste behandeling breng ik samen met u in kaart welk behandeltraject u doorloopt. Of  u problemen ondervindt in het uitvoeren van het dagelijks leven en wat u kan en wil gaan doen omtrent het verbeteren of behouden van uw uithoudingsvermogen. Hierbij neem ik testen af om te kijken waar u nu staat. Aan de hand van het vraaggesprek en het fysiotherapeutisch onderzoek stel ik een behandelplan op, met daarin korte en lange termijn doelen. Om deze doelen te behalen kunnen we binnen de praktijk gebruik maken van verschillende therapievormen zoals oefentherapie, trainingstherapie in de oefenzaal of bij Bent, ontspanningstherapie of therapie in het water. Maar kunt u ook thuis aan het werk met oefeningen en trainingsschema`s. Hierbij proberen ik zoveel mogelijk rekening te houden met uw interesse en leefstijl. Het effect van bewegen zijn groot zijn, er is een groot bewijs dat het helpt bij klachten zoals angst, depressie, vermoeidheid en het verbeterd het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Want het is belangrijk dat u weer baas wordt over uw eigen lijf!

Palliatieve fase

In deze laatste fase is het belangrijk om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. Ik kan u hierbij helpen op de volgende gebieden:

  • Pijn
  • Behoud van spierkracht
  • Behoud van beweeglijkheid
  • Ontspanning en ademhaling
  • Adviezen over het uitvoeren van transfers (opstaan, verliggen in bed, gaan zitten)

In 2019 heb ik mee gedaan met een studie: Veerkracht, vanuit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Dit ging over het ontwikkelen van trainingen voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker. De training bij mensen met uitgezaaide kanker is een onderdeel wat door deze studie verder onderzocht is en geeft mij duidelijke richtlijnen wat ik kan op het gebied van trainen van kracht en uithoudingsvermogen. Er blijkt dat het effect van training enorm groot is, ook bij diangose uitgezaaide kanker.

Samen met Monique Jansen ben ik voorzitter van het multidisciplinaire behandelteam; “oncologisch netwerk zevenaar”. Dit is een multidisciplinair team van zorgverleners binnen Zevenaar. Hierdoor zijn de lijnen kort en kan ik makkelijk overleggen met verschillende disciplines

De behandeling kan op de praktijk plaats vinden of bij u thuis. U kunt hiervoor terecht bij Ingrid Hendrikse, zij  is een actief deelnemer en lid Onconet. Momenteel wordt Ingrid Hendrikse met een 9,3 beoordeeld op www.zorgkaartnederland.nl

Bij wie kan ik terecht?

Ingrid Hendrikse - Fysio-Z
Ingrid Hendrikse

Fysiotherapeut, Oncologie, Acupuncturist, Praktijkeigenaar

Ingrid Hendrikse
Meer weten? Maak een afspraak.