Wat is manuele therapie?


Manuele therapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. De manueel therapeut heeft na zijn reguliere opleiding fysiotherapie een drie jarige master studie gevolgd. Het wordt veelal toegepast bij stoornissen van gewrichten, spieren en/of zenuwen. De manueel therapeut heeft extra kennis en vaardigheden in huis om klachten in kaart te brengen en om deze vervolgens te behandelen. Bewegingsvrijheid, stijfheid en/of pijn in het lichaam zijn kenmerken waarbij u bij de manueel therapeut aan het juiste adres bent. 

Met welke klachten kan ik terecht?

Voorbeelden van klachten waarbij u terecht kunt bij de manueel therapeut:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen;
  • elleboog- en pols- en handklachten
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • bekkenpijnklachten, heupklachten;
  • knie-, enkel- en voetklachten
Hoe ziet de behandeling eruit?

De manueel therapeut werkt vanuit een bepaalde structuur waarbij er eerst een screening uitgevoerd wordt. Tijdens deze screening kijkt de manueel therapeut of er misschien een andere of ernstigere oorzaak kan zijn voor uw klachten. In dat geval adviseert hij u contact op te nemen met de huisarts of andere zorgverlener. Vervolgens gaat hij verder met de intake. Hierin wordt er specifiek ingegaan op het klachtenbeeld  om vervolgens een behandelplan inclusief hulpvraag op te stellen.

Als alles goed in kaart gebracht is, gaat hij verder met de behandeling. Vaak voelt u op korte termijn al verandering in uw klacht. Bewegingsvrijheid, souplesse, afname van pijn zijn veel voorkomende resultaten. Dit is een gevolg van specifieke technieken die de manueel therapeut kan toepassen in zijn behandelingen, zoals manipulaties, mobilisaties en/of oefeningen. Na de behandeling kan er een reactie optreden waarbij de klachten eerst verergeren om daarna te verbeteren, er kan vermoeidheid of spierpijn-achtige klachten optreden; deze duren meestal niet meer dan 2-3 dagen, houdt hier rekening mee.

Momenteel scoort onze praktijk een 9.2 op zorgkaartnederland

Bij wie kan ik terecht?

Dick Evers - Fysio-Z
Dick Evers

MSc. Manueel Therapeut, MSc. Orofaciaal Therapeut i.o., Praktijkeigenaar

Dick Evers
Ron van Heerde - Fysio-Z
Ron van Heerde

Fysiotherapeut, Manueel Therapeut, Extended Scope Therapeut

Ron van Heerde
Meer weten? Maak een afspraak.