Wat is acupunctuur?


Marieke (37): ‘’Sinds een aantal weken ben ik elke dag ontzettend moe. ‘s Avonds lig ik al om 9 uur uitgeblust op de bank, ik slaap slecht en ’s ochtends heb ik moeite om op te staan. Ik voel me als een batterij die ik maar niet opgeladen krijg. Terwijl ik vroeger energie voor tien had. Hoe kom ik hieruit?’’

Een herkenbare situatie voor u? Met een acupunctuurbehandeling kan ik u helpen!

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de traditioneel Chinese geneeskunst (TCG). De TCG behandelt vanuit een holistisch uitgangspunt. Dit betekent dat ik als acupuncturist naar de mens als geheel kijk. Klachten als pijn en vermoeidheid kunnen ontstaan door een verstoorde energiebalans. Acupunctuur heeft als doel deze balans weer te herstellen. Daarvoor kijk ik niet alleen naar uw klachten, maar ook naar uw manier van leven. Zo stel ik tijdens het eerste consult naast vragen over uw klachten, ook vragen over uw algehele gezondheid, slaappatroon en eet- en drinkgewoonten.

Met welke klachten kan ik bij een acupuncturist terecht?

Er is een enorme diversiteit aan klachten die behandelbaar zijn met acupunctuur. U kunt bij mij terecht voor zowel acute als chronische klachten. Bijvoorbeeld:

  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Spanningsklachten; onrust en depressieve klachten
  • Klachten rondom menstruatie, zwangerschap en vruchtbaarheid
  • Overgangsklachten
  • Pijnklachten
  • Allergieën en hooikoorts
  • Ondersteuning in stoppen met roken en afvallen

Hoe ziet de behandeling eruit?

Acupunctuur is een behandelmethode door middel van naalden. De naalden zijn erg dun waardoor u bij het inbrengen nauwelijks iets voelt.  Hoogstens een klein prikje. Tijdens de behandeling maak ik gebruik van het gehele lichaam. Zo kan ik klachten van het hoofd behandelen door naalden te plaatsen op de handen en voeten. Ook maak ik gebruik van ooracupunctuur, door het aanbrengen van verblijfsnaaldjes rondom de oren. Dit zijn naaldjes die na de behandeling mogen blijven zitten en doorwerken.

Vergoedt mijn zorgverzekering de behandeling?

Ik ben aangesloten bij de NVA en BIG- geregistreerd, waardoor uw behandeling door vele zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekering om te informeren of acupunctuur voor u vergoed wordt. De kosten van een behandeling kunt u hier vinden.

Bij wie kan ik terecht?

Ingrid Hendrikse - Fysio-Z
Ingrid Hendrikse

Fysiotherapeut, Oncologie, Acupuncturist, Praktijkeigenaar

Ingrid Hendrikse
Meer weten? Maak een afspraak.