Wat kan acupunctuur voor u betekenen bij kanker?


Danielle (56) twee jaar geleden werd bij mij een knobbeltje in de borst gevonden. Daarna moest ik geopereerd worden, bestraling en chemotherapie. Dan hoor je dat je gelukkig genezen bent, maar zo voel ik me niet. Ik heb nog last van vermoeidheid, tintelingen in mijn voeten, opvliegers en vooral ben ik moe. Kan acupunctuur hierbij iets doen?

Dit zijn veel voorkomende klachten die Danielle beschrijft. Klachten waar je in het dagelijks leven veel last van kan hebben. Waardoor de “gewone” dingen in het leven, voelen alsof je een berg moet beklimmen. Door de medische behandeling van kanker, ben je genezen van de kanker, maar veranderd je er veel in je lijf. Er ontstaat een disbalans, dat geeft klachten zoals;

 • Pijn
 • Misselijkheid/braken/smaak verlies
 • Vermoeidheid/slapeloosheid
 • Depressiviteit, niet lekker in je vel zitten of angsten
 • Extreme overgangsklachten als gevolg van hormoontherapie
 • Verandering van gevoel in handen en voeten, neuropathie
 • Verminderde concentratie/geheugen
 • Een veranderd lichaamsbeeld

Door middel van acupunctuur wordt de natuurlijke balans weer hersteld, waardoor klachten verminderen en je lekkerder in je vel gaat zitten.

Wanneer beginnen met acupunctuur?

Gezien de heftigheid van de behandeling zoals chemokuren is het het beste om zo snel mogelijk te beginnen. Hierdoor kunnen klachten worden voorkomen of beperkt blijven. Acupunctuur heeft geen negatieve invloed op de werking van de kuur. De emotionele verwerking van het feit dat je ziek bent geworden en kanker bleek te hebben bijvoorbeeld. Naast de aandacht voor je lichamelijke conditie is het waardevol om daar ook ruimte voor te maken. Als het mentaal goed met je gaat heeft dat een positieve invloed op je vitaliteit.

Palliatieve fase

In deze laatste fase is het belangrijk om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. Acupunctuur kan ondersteunen op de volgende gebieden.

 • Pijn
 • Bevorderen van de eetlust
 • Vermoeidheid/slapeloosheid
 • Ontspanning

Wie behandelt mij?

Mijn naam is Ingrid Hendrikse en ik ben al geruime tijd werkzaam als fysiotherapeut. Ik heb gekozen voor de acupunctuur, omdat ik het zie als een nuttige aanvulling op de Westerse geneeskunde. Het stelt mij in staat de mens als geheel te behandelen en niet alleen een symptoom te verhelpen. Ik heb mijn opleiding gevolgd bij de academie voor Chinese geneeswijze Qing Bai. De basiskennis die ik hier heb opgedaan, ben ik voortdurend aan het uitbreiden. Naast mijn werk als acupuncturist heb ik jarenlange ervaring als oncologie fysiotherapeut.  Daardoor heb ik up-to-date kennis van en ervaring met oncologische behandelingen in de reguliere gezondheidszorg.

Vergoedt mijn zorgverzekering de behandeling?

Ik ben aangesloten bij de NVA en BIG- geregistreerd, waardoor uw behandeling door vele zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekering om te informeren of acupunctuur voor u vergoed wordt.

Bij wie kan ik terecht?

Ingrid Hendrikse - Fysio-Z
Ingrid Hendrikse

Fysiotherapeut, Oncologie, Acupuncturist, Praktijkeigenaar

Ingrid Hendrikse
Meer weten? Maak een afspraak.