Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding


Babette (29): ‘’Ik ben net 18 weken zwanger en ik voel mijn kindje soms al bewegen. Ik zou het zo leuk vinden als mijn partner dat ook zou kunnen voelen zodat we ons kindje nu alvast een beetje leren kennen”

Peter (32): "Mijn vrouw is zwanger  maar ik kan me er nog  niet zoveel bij voorstellen. Zij voelt al van alles en ik sta voor mijn gevoel een beetje aan de zijlijn. Ik zou het wel anders willen maar ik weet niet wat en hoe ik het zou moeten doen”

Margriet (30): “Ik ben zwanger maar zie enorm op tegen de bevalling. Het lijkt me echt verschrikkelijk. Soms denk ik dat ik de enige zal zijn bij wie het niet zal lukken”

Herken je jezelf in bovenstaande verhalen? Dan zou haptonomische zwangerschapsbegeleiding iets voor jullie kunnen betekenen. Voor jou als zwangere verandert er veel: je lichaam, je energieniveau en je gevoelens (ineens ben je niet meer alleen maar met zijn tweeën) en dat terwijl het gewone leven ook doorgaat. Hoe ga je daarmee om? Wat is goed voor jezelf en voor je kindje. Hoe moet dat straks met de bevalling en de pijn. Die dingen kunnen je bezighouden. Voor jou als partner verandert er ook van alles om te beginnen je vrouw. Er speelt zich van alles in haar af, wat zij al wel voelt en jij nog niet kunt zien. Zo kan het gebeuren dat je je er een beetje buiten voelt staan. Het is soms best zwaar voor haar en wat kan jij dan doen ook richting de bevalling.

En dan is er natuurlijk nog jullie kindje!

Die is van jullie samen en die willen  jullie leren kennen en andersom. Hij/zij  is dagelijks bezig met groeien en laat zich soms misschien al aan jullie voelen, maar wat kun je daar nou precies mee? Al deze vragen en ook de antwoorden hierop komen aan de orde in de begeleiding. Jullie krijgen handvatten, technieken maar het allerbelangrijkste is dat jullie gaan leren hoe je samen dit kindje tegemoet kunt treden, kunt ontmoeten en bij kunt staan in zijn groei en de weg naar buiten. Vertrouwend op zijn kracht en die van jullie zelf om deze eeuwen oude gebeurtenis op jullie manier vorm te geven.

Wat is Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding?

Het is een individueel begeleidingstraject voor zwangeren en  hun partner  die al voor de geboorte het contact met hun kindje in de buik willen aangaan en zich praktisch willen voorbereiden op de bevalling. Vanaf welk moment kunnen we ermee starten en hoe lang duurt het? Jullie melden je aan als je zo ongeveer 18 weken zwanger bent en je als vrouw de baby in je buik voelt bewegen. Dan zijn er tot de bevalling 5 a 6  bijeenkomsten waarin de hieronder genoemde zaken aan de orde komen. Na de bevalling komen jullie nog een keer samen met je kindje. Dat is tevens de laatste bijeenkomst van het traject.

Wat komt er aan de orde?

  • Wat ging vooraf aan zwangerschap en hoe verloopt het tot nu toe
  • Voelen van de baarmoeder met het kindje in je buik
  • Contact maken en spelen met het kindje in je buik
  • Hoe draag je je kindje, (ontlasten van je rug) en hoe maak je ruimte voor je kindje in je buik
  • Rol van de vader tijdens de zwangerschap en de bevalling
  • Omgaan met pijn (van weeën en van de bevalling) en manieren van ontspannen
  • Bevallingshoudingen doornemen en ontdekken wat bij jullie past
  • Terugblik op de bevalling en samen kijken hoe je kindje zich beweegt en de wisselwerking tussen jullie en je kindje.

Wat heb ik eraan?

Je leert je kindje al kennen voordat het geboren is. Je leert te voelen wat goed is voor je kindje en wat goed is voor jou. Als je oog voor beide hebt en daarbij als vrouw de hulp van je partner kunt vragen dan ben je al tijdens je zwangerschap bezig om samen vorm te geven aan het gezin dat jullie na de bevalling zullen vormen.

 

Kosten?

De recente tarieven van de  haptonomsche zwangerschapsbegeleiding staan vermeld onder tarieven Fysio-Z.

Vergoed mijn zorgverzekeraar de begeleiding?

Ik ben GZ haptotherapeut en ik sta geregistreerd in het kwaliteitsregister van de Vereniging Van Haptotherapeuten. Bij veel zorgverzekeraars is dit van belang voor het verkrijgen van een vergoeding  voor haptonomische begeleiding. De omvang van de vergoeding is afhankelijk uw zorgverzekeraar enerzijds en welke aanvullende verzekering u heeft anderzijds. Dit kunt u nakijken op www.vvhvergoedingenlijst.nl.

Bij wie kan ik terecht?

 - Fysio-Z
Leeg veld.

Leeg veld.

teamlid
Meer weten? Maak een afspraak.