Wat is Haptotherapie?


Sandra (27): “Ik ben alweer bij mijn huisarts geweest, maar hij kan niets voor me doen. Mijn nek en schouders doen zeer en ik heb steeds migraine aanvallen. Het zal wel tussen mijn oren zitten … Toch kan ik me daar niet bij neerleggen want de pijn is écht en belemmert mij in mijn werk en leven … Ik ben eigenlijk best wel boos op mijn lichaam! ”

Tom (44): “Ik sta altijd voor iedereen klaar. Sterker nog: ik heb het al gedaan voordat iemand het mij kan vragen. En mensen weten mij ook altijd te vinden als ze iets nodig hebben… Ik zeg nogal snel: “ik doe het wel”. Jaren ging dat ook prima maar de laatste tijd houd ik het allemaal niet meer vol. Ik pieker me suf en ik ben moe. Echt moe. Het vuur is eruit … ”

Herken je jezelf in één van deze schetsen?

Ervaar jij net als Sandra lichamelijke klachten waar geen medische verklaring voor te vinden is? Of herken je je in Tom die eigenlijk heel goed weet dat hij teveel hooi op zijn vork neemt, maar niet weet hoe hij daar mee moet stoppen? Dan zou haptotherapie een ingang kunnen bieden. Als je langere tijd niet luistert naar je gevoel, dan heeft dat een prijs. Je kunt lichamelijke en psychische klachten krijgen. In haptotherapie leer je naar je lichaam te luisteren, je gevoel serieus te nemen en daar ook naar te handelen. Je leert jezelf beter kennen en begrijpen. Je leert hoe je mensen om je heen duidelijk kunt maken wat je wél wilt en ook wat je níet wilt. Je leert kiezen voor jezelf. Ook als je daarmee een ander teleur moet stellen.

Wil je beter leren luisteren naar wat je lichaam jou te vertellen heeft? Dan ben je van harte welkom voor een intakegesprek.

Met welke klachten kan ik bij haptotherapie terecht?

 • Terugkerende nek- en schouderklachten
 • Spanningshoofdpijn en/of migraine
 • Lichamelijke klachten als gevolg van overbelasting (ga je altijd maar door en luister je niet of onvoldoende naar lichaam)
 • Lichamelijke klachten waar de huisarts geen verklaring voor kan vinden
 • Hyperventilatie
 • Angst- en paniek aanvallen
 • Een burn-out/of ben je overspannen
 • Moeite met grenzen aangeven
 • Altijd nadenken en piekeren en het niet kunnen stoppen
 • Moeite met keuzes maken waardoor je niet verder komt
 • Disbalans tussen werk en privé
 • Een laag zelfbeeld of onvoldoende zelfvertrouwen

Snap je eigenlijk precies wat er met je aan de hand is en waardoor het komt, maar lukt het toch niet om de dingen op een andere manier aan te pakken.

Meer informatie over vergoeding en kosten van haptotherapie

Haptotherapie wordt in veel gevallen vergoed. De vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekeraar, het aanvullende pakket en de beroepsvereninging waar de haptotherapeut bij aangesloten is. De behandelingen duren 1 uur en voor de meest recente tarieven kunt u kijken op onze nieuwe pagina “tarieven”.

Bij wie kan ik terecht?

Jacqueline de Boer - Fysio-Z
Jacqueline de Boer

Haptotherapeut

Jacqueline de Boer
Marc Poorter - Fysio-Z
Marc Poorter

Haptotherapeut

Marc Poorter
Meer weten? Maak een afspraak.