Wat je moet weten over haptotherapie


  • Wat is haptotherapie?
  • Waarom moet je leren voelen, dat kan toch iedereen?
  • Waarom word je bij haptotherapie aangeraakt?
  • Wat is het verschil tussen een haptonoom en een haptotherapeut?
  • Hoe weet ik of ik bij een goede haptotherapeut gevonden heb?
  • Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
  • Als ik kies voor haptotherapie, hoe gaat dat in zijn werk?
  • Wat kost haptotherapie en wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?
  • Heb je een verwijzing van de huisarts nodig?

Wat is haptotherapie?

In haptotherapie leer je te ontdekken wat je voelt. Je doet van alles in het leven, maar wat voel je daar eigenlijk bij? Dat staat centraal in de haptotherapie. Je lichaam is daarvoor de basis want dat geeft allerlei signalen af. Als je die signalen gaat verstaan, herken je gemakkelijker je grenzen en ontdek je wat wel en niet goed voor je is. Zo kun je beter voor jezelf zorgen en de dingen doen die je echt wilt, ongeacht wat mensen van je verwachten of wat anderen doen. Als dat je lukt, dan kun je worden wie je werkelijk bent: een vrij mens.
Door ervaringsoefeningen met de therapeut, zul je ervaren wat jij gewend bent te doen, hoe dat voor je voelt (geeft het je energie of word je er moe van?), maar ook hoe het anders kan. Zo word je bewuster van wat je goed doet en wat niet. Het doel is dat je beter keuzes leert maken: dat wil ik wel en dat niet meer. Ook de aanraking op de bank is een middel om jezelf te ervaren. Wat voel je als je wordt aangeraakt? Hoe is het als er iemand bij je komt? Wat maakt dat in je los en wat vertelt dat over hoe jij in het leven staat? Kun je de ander bij je toelaten en kun je ontvangen wat de ander je te geven heeft, of sluit je je af omdat je je niet op je gemak voelt? Het een is niet beter dan het ander, maar het geeft wel informatie over hoe jij de dingen beleeft en wat je misschien nodig hebt om het anders te ervaren.

Waarom moet je leren voelen, dat kan toch iedereen?

Waarom is voelen soms zo lastig? Eigenlijk zijn mensen in aanleg gevoelswezens. Kinderen voelen de dingen vaak feilloos aan. Waarom kunnen we contact met het gevoel kwijtraken?
Het kan te maken hebben met de mate waarin je erkenning en bevestiging hebt gekregen voor dat wat je voelde. Als je niet bevestigd wordt of sterker nog, als dat wat je voelt door de ander ontkend wordt, dan vertrouw je minder op je gevoel en luister je er minder naar.
Je kunt ook aan je gevoel voorbij gaan door het hoge tempo waarin we leven en de hectiek van alle dag; je gaat maar door en staat niet meer stil bij hoe het eigenlijk voelt.

Waarom word je bij haptotherapie aangeraakt?

De aanraking speelt in haptotherapie een belangrijke rol; het is de meest directe vorm van communicatie. Mensen hebben een natuurlijke neiging om elkaar aan te raken bij blijdschap, verdriet en angst. Als iemand je aanraakt, voel je dat hij om je geeft. Je voelt dan dat je de moeite waard bent: niet om wat je doet, maar gewoon om wie je bent.
In onze samenleving raakt men elkaar nog maar weinig aan. Door het gemis van de aanraking, kan het contact met jezelf verloren gaan. De aanraking in de haptotherpie geeft je de kans weer het contact met jezelf te ervaren. Wat voel jij, wat is fijn voor jou en wat niet? Zo zul je ontdekken, dat je je eigen gevoelens serieus mag nemen en hiermee tevoorschijn kunt komen naar je omgeving.

Wat is het verschil tussen een haptonoom en een haptotherapeut?

Het beroep haptonoom op zichzelf bestaat niet. Er zijn verschillende beroepen die kunnen worden uitgeoefend op haptonomische basis. Je past dan de leer van de haptonomie toe in je vak, bijvoorbeeld als verpleegkundige, fysiotherapeut of leraar.
Een haptotherapeut is een op zichzelf staand beroep, waarbij met doelen en een behandelplan het gevoelsleven van de mens (verder) ontwikkeld wordt. Dit gebeurt via gesprekken, positiebepaling en aanraking.

Hoe weet ik of ik bij een goede haptotherapeut gevonden heb?

Alle haptotherapeuten die in het gezondheidscentrum werken, zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Het lidmaatschap van een beroepsvereniging staat garant voor het feit dat de haptotherapeut een gedegen opleiding heeft gevolgd en zijn of haar vakkennis op peil houdt door nascholingen. Verder wordt de therapeut geacht door supervisie en intervisie kritisch te zijn op het eigen handelen en te blijven werken aan de eigen ontwikkeling als therapeut.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van je hulpvraag. Na de intake die bestaat uit drie sessies, is het mogelijk om een schatting te maken van de behandelduur. Voor sommige mensen is deze therapie zo’n eyeopener dat ze na drie sessies al heel veel geleerd hebben. Voor anderen is het een langer traject.

Als ik kies voor haptotherapie, hoe gaat dat in zijn werk?

Haptotherapie is maatwerk, maar hieronder staat in korte stappen het proces beschreven dat je doorloopt:

  • Gesprek
    Een sessie duurt een uur. In de eerste ontmoeting leren we elkaar kennen. Gedurende het gesprek ontdek je wat haptotherapie voor jou kan betekenen. Verder lopen we door je leven heen om zicht te krijgen op wie jij bent. Aan het einde van de eerste ontmoeting hebben we samen in kaart gebracht waar het voor jou om gaat.
  • Positiebepaling
    De volgende keer word je uitgenodigd een plek in te nemen in de kamer ten opzichte van de haptotherapeut en te voelen hoe dat is. Je ervaart jezelf in verschillende posities ten opzichte van de ander. Dit geeft inzicht in hoe je je in het leven beweegt en wat je daarbij voelt.
  • Aanraking
    In de derde bijeenkomst nodigt de therapeut je uit op de bank om jezelf te ervaren in de aanraking. De aanraking binnen de haptotherapie is bevestigend bedoeld. Voel je wat er met je gebeurt als iemand je aanraakt? Wat vertelt je lijf? Spant het zich aan of ontspant het zich juist? Je lichaam liegt nooit en daarom helpt aanraking om helder te krijgen wat jou goed doet en wat niet. Vanzelfsprekend gaan we voorafgaand aan deze sessie zorgvuldig kijken hoe het voor jou is om aangeraakt te worden. Het is een middel en geen doel op zich. Als blijkt dat het voor jou niet passend is, dan bewandelen we een andere weg.
  • Behandelplan
    In de vierde bijeenkomst maken we samen het behandelplan. Daarin vertalen we je hulpvraag naar concrete doelen op de korte termijn en op de wat langere termijn. Zo kunnen we je ontwikkeling volgen, bijsturen en evalueren.
  • Proces
    In de verdere sessies kiezen we een werkvorm die bij jouw leerstijl past en gaan we werken aan je hulpvraag.

Wat kost haptotherapie en wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?

De kosten van de haptotherapie in het gezondheidscentrum Sevenear zijn € 90,40 per sessie van een uur, inclusief btw. Haptotherapie valt bij de meeste zorgverzekeraars onder ‘alternatieve geneeswijzen’. Er zijn ook zorgverzekeraars waar haptotherapie onder ‘beweegzorg’ valt. Afhankelijk van je zorgverzekeraar en van het pakket waarmee je verzekerd bent, worden de kosten (deels) vergoed. Jacqueline de Boer en Anja van den Goorbergh zijn GZ Haptotherapeuten. Dat wil zeggen dat ze erkend zijn door de Vereniging van Haptotherapeuten (VVH). Marc Poorter is erkend door de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) Voor een overzicht van de zorgverzekeraars en de manier waarop haptotherapie vergoed wordt, kun je kijken op de site van de Vereniging Van Haptotherapeuten

Heb je een verwijzing van de huisarts nodig?

Je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig voor de therapie. Ook niet om in aanmerking te komen voor de vergoeding van de zorgverzekeraar.

Meer weten? Maak een afspraak.